måndag 20 oktober 2014

Rambo.

Vi har bestämt oss för att operera Rambos andningsvägar, så just nu ringer vi runt till olika kliniker och hör oss för om priser. Det kommer troligtvis inte gå på försäkringen (han har reservation mot brachiocephalt syndrom, som det heter). Kort sagt har man avlat Franska Bulldogar att få ett väldigt platt och kort ansikte samt en kort hals och det har gjort att de ofta har problem med trånga luftvägar, trånga näsborrar, gommen är för lång och täpper till luftvägarna, med mera. Helt sjukt! Selma har som tur är inga andningsproblem alls men sådan tur har inte Rambo.

På Strömsholms specialistklinik (där vi såklart helst hade velat gjort operationen) fick vi ett pris på minst 30.000kr, och i Jönköping ca 11.000kr. Det skiljer alltså väldigt mycket beroende på klinik. Vi väntar nu på besked från Göteborg (Blå Stjärnan) som är vårt andrahandsval efter Strömsholm, jag hoppas de är närmare Jönköping i pris. Vi har redan en tid bokad där, den 28 oktober, så förhoppningsvis kan vi behålla den tiden. Detta är en riskfylld operation som kan ge komplikationer i form av svullna luftvägar så vi vill såklart hemskt gärna att den som gör det har åtminstone viss specialistkunskap. Jag har pratat med ortopeden i Göteborg och han hade ganska stor erfarenhet av denhär typen av operationer så jag fick såklart förtroende för honom. När jag ringde Jönköping var receptionisten väldigt otrevlig vilket såklart fick motsatt effekt, man känner kanske inte att man vill lägga sin hunds liv i deras händer även om det såklart inte är receptionisten som opererar.

Eftersom Rambo andats med sina trånga luftvägar i sex år har detta möjligtvis gett endel skador, ansträngningen på luftvägarna är stor och det kan tex bli bråck på luftvägarna, svalget kan med tiden bli svullet m.m, så det finns en risk att de konstaterar att de inte kan hjälpa honom. Har det gått så långt kommer han troligtvis med tiden kvävas, antingen långsamt eller genom en luftvägskollaps och det vill vi ju verkligen inte riskera så då får vi troligtvis ta bort honom. Det känns såklart jättejobbigt just nu, jag är ganska ovillig att vara hemifrån mer än nödvändigt eftersom jag inte vet om detta är sista tiden med honom. Försöker tänka positivt dock. Igår var vi ute på långprommis och då var han lekfull och skuttade runt och bar på pinnar och attackerade stenar och det är ju förhoppningsvis ett tecken på att det inte är så illa med hans andningsvägar.

Hur som helst, håll tummarna för oss och om ni har någon erfarenhet av sånhär operation får ni gärna lämna en kommentar, all info är intressant!


1 kommentar:

  1. Sv: Tack för tipset, ska försöka hålla den vid liv! :D haha

    SvaraRadera