fredag 15 november 2013

Naturligt eller onaturligt.

Klockan är 22.07 och jag har nu förberett mig så gott jag kan inför provet imorgon. Det är inget direkt svårt prov, ska skriva en argumenterande text så jag har funderat ut ett ämne samt läst på lite om det så att jag har mina argument och motargument klara för mig. Tänkte skriva om dethär med naturlig hästhållning som så många förespråkar, alltså att hästen ska leva så mycket som möjligt som i det vilda - barfota, utan täcken, utan grimma i hagen osv. Själv anser jag ju att detta sätt att hålla en häst passar vissa individer men långt ifrån alla, och har varit med i diskussioner där jag fått höra att det är kränkande mot en häst att ha grimma på den i hagen, att det förstör hästens ben att ha den skodd, att det är djurplågeri att ställa hästen i en box eller ha täcke på den osv. Min Kamelia får väldigt lite päls på vintern, så för hennes del vore det inte möjligt att ha henne utan täcke. Hon skulle frysa något enormt! Hennes hovar skulle slitas ut på nolltid utan skor, hon skulle ömma, halta och belasta sig felaktigt vilket skulle leda till stora problem med bland annat inflammationer i kotleder. Hon kan inte släppas utan grimma i hagen, eftersom hon är svårfångad - kommer man väl fram till henne finns det inte en chans att hon skulle stå kvar medans man fipplar med grimman. Hade hon kunnat gå oskodd och utan täcken hade jag såklart gärna sparat in på de utgifterna, men det vore djurplågeri att göra så mot henne. Hon är ju ingen vildhäst, utan en framavlad sporthäst.

Jag tycker att det vore detsamma som att säga att mina hundar skulle klara sig ute i naturen. De är så långt ifrån sitt ursprung (vargen) som de bara kan bli! De har kort, tunn päls, korta nosar, skulle inte klara av att jaga några byten själva, de skulle heller inte kunna gömma sig för större rovdjur eftersom de snorklar och snarkar högt. Seriöst, de skulle inte överleva ett dygn i det vilda!

En väldigt lycklig, men onaturligt behandlad häst :)
...och två minigrisar som vant sig vid livets bekvämligheter ;)

1 kommentar:

  1. Sv: Det är problemet, jag tycker båda är lika fina och vill tävla i båda! Hmm.. Får köpa massa lotter så jag kan vinna pengar och skaffa både en blå och en svart hjälm ;)

    SvaraRadera