måndag 24 februari 2014

Rambos rygg.

Som jag skrivit om tidigare har vår ena franska bulldog, Rambo, haft en hel del problem med sin rygg. Han hade ett stort diskbråck i början av förra sommaren som gav stora smärtor och gjorde honom förlamad i bakdelen, och han opererades i Gbg. Vid operationen hittade man ytterligare ett diskbråck precis intill dethär stora. Det lilla hade han troligtvis haft ganska länge och det har orsakat att han gått lite snett med bakdelen (inte tillräckligt för att vi skulle ha upptäckt det tidigare, men man kunde se på hans klor att de var snett slitna). Rehabiliteringen efter operationen gick jättebra, i november förra året fick han dock ont i ryggen igen och vi åkte akut in till Skara. De misstänkte ett nytt diskbråck, men eftersom det inte hade någon nervpåverkan (förlamning) fick han åka hem med smärtstillande och vila i en månad. Vi bär Rambo i alla trappor, lyfter i och ur bilen och har monterat av benen på vår säng för att han ska kunna ta sig i och ur utan ansträngning. Nu har jag även börjat träna med honom förebyggande för att stärka upp hans rygg. Jag är nämligen livrädd för att han ska få ont i ryggen igen, det känns lite som att hans rygg är en tickande bomb och som om det bara är en tidsfråga innan det smäller igen.

Hur som helst, de senaste två kvällarna har han fått följa med mig till stallet där jag har gjort "travbommar" åt honom. Han tycker det är ganska kul att få gå över dessa :)

Andra saker man kan göra är att gå uppför/nedför backar i koppel, han ska nämligen skritta upp och inte springa. Balansera med framtassarna på något, tex en bok eller liknande, är bra (många använder pilatesboll till stora hundar, men han är ju en sån liten skrutt så det funkar inte så bra, kanske en liten fotboll skulle funka). Balansträning, te x gå på en stock är också jättebra, promenera i skogsterräng och gå slalom i stora bågar. Min tanke är att vi ska göra något som stärker ryggen varje dag och variera så mycket vi bara kan. När det blir varmare ute kan vi ju dessutom gå i vatten (han ska inte simma, men gå med vatten ungefär upp till magen) vilket är ungefär det bästa man kan göra, men just nu är det såklart alldeles för kallt.

Hopp från/till höga höjder, gå i trappor och apport är saker vi ska undvika. När man kastar en leksak så springer Rambo väldigt fort, och tvärnitar vid leksaken och det blir såklart en väldig stöt i ryggen, samtidigt som han vrider till den när han ska vända och springa tillbaka, inte så bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar